Helaas kan isolatieglas lek raken. Isolatieglas bestaat uit twee verschillende ramen die als het ware tegen elkaar zijn geplakt, maar daartussen nog een kleine tussenruimte hebben: de spouw. Vervolgens is de ruit geheel afgedicht zodat er geen vocht in de spouw kan komen. Als dit wel gebeurt, kan er condensvorming optreden waardoor het zicht door de ruit belemmerd kan worden.
Dat is echter niet het enige probleem. Normaliter is er lucht (of een edel gas zoals argon) in de spouw aanwezig. Deze zorgen voor extra isolatie waardoor dubbel glas dan ook beter isoleert dan enkel glas. Wanneer de ruimte te vochtig wordt, is het isolerende vermogen weg en heeft dubbel glas dus nog nauwelijks voordelen. Lek isolatieglas kan je dus een boel geld kosten omdat je hierdoor weer meer moet stoken.
Isolatieglas heeft een levensduur van zo een 25 jaar. Vroeg of laat kan de kitnaad gaan drogen waardoor deze niet langer meer waterafstotend is. Ook de afstandhouders kunnen hun werking verliezen wanneer na jaren gebruik de afstandhouders los komen te raken. Wanneer deze rand los of lek raakt, kan er vuil en vocht in de spouw komen, waardoor er vervolgens condensvorming op kan treden. Voor minieme lekkages zit er een droogmiddel in de afstandhouder, maar als er een groter lek aanwezig is dan komt er teveel vocht binnen waardoor de afstandhouder het niet langer op kan vangen en er dus een lekkage ontstaat.
Fabricagefouten kunnen eveneens een oorzaak zijn van lekkages in isolatieglas, maar dit is vaak lastig te herleiden. Veel vaker komt het echter voor dat er onvoldoende onderhoud is gepleegd aan de kozijnen, de kitnaden en het schilderwerk, waardoor het hout rondom de ruit is gaan rotten. Dit is lang niet altijd goed zichtbaar, waardoor veel bewoners het onderhoud laten versloffen.
Isolatieglas dat lek is, is vaak eenvoudig te herkennen. Vrijwel altijd is er condens te vinden binnen in de ruit. Het gaat dan dus niet om condens aan de binnen- of buitenzijde van de ruit (wat kan duiden op slechte ventilatie), maar echt om condens binnenin de ruit.
• Onderwerpen A-Z
Bekijk alle onderwerpen
• Must-reads
- Aandachtspunten
- Checklist
- Voordelen
- Besparingen
• Algemeen
- Isolatieglas
- Isolatieglas kopen
- Isolatiewaarde
- Plaatsen
- Ventileren
• F.A.Q.
- Veelgestelde vragen
- Wat is isolatieglas?
- Hoe glaszetter kiezen?
- Aanbetaling doen?
- Zelf plaatsen?
• Soorten
- Soorten
- Dubbelglas
- HR-glas
- HR+++-glas
• Geldzaken
- Prijzen
- BTW
- Subsidies
- Actuele regelingen
• Specialisten vergelijken?
- Dubbelglas offertes
- Woningisolatie offertes
- Kozijn offertes
Vergelijk offertes van glaszetters